Bekijk de gallery

Drie bestemmingen voor een culturele huwelijksreis binnen Europa – deel één

Veel stellen kiezen ervoor (direct of kort) na hun bruiloft op huwelijksreis te gaan. Vaak wordt dan gekozen voor een strandvakantie op een of ander luxe resort. Bali is hierbij een populaire bestemming, maar ook de Canarische Eilanden, Curaçao en de Malediven zijn geliefd.

Hoewel dit zeker prachtig is, past een strandvakantie niet bij iedereen. Misschien gaan jullie veel liever cultuur snuiven en jullie bestemming echt verkennen, in plaats van met jullie kont bij het zwembad van jullie resort aan een cocktail te lurken. En je hoeft ook echt niet enorm ver te gaan voor een toffe huwelijksreis.

Daarom in dit blog 3 bestemmingen voor een culturele huwelijksreis binnen Europa. En het leuke is: deze bestemmingen zijn het hele jaar door prachtig!

Ga er even goed voor zitten, want we kunnen bij dit onderwerp niet kort van stof zijn 😉

Italië

Italië is naar onze mening een van de meest romantische landen. Bij uitstek geschikt voor jullie huwelijksreis, dus! Er is zoveel te zien in dit prachtige land! Ook is het prima bereikbaar, zowel per auto (road trip honeymoon!), trein als vliegtuig. Of je nu aangetrokken wordt door de bergen, pittoreske kustplaatsjes, het glooiende landschap of de rijke geschiedenis, er is voor ieder wat wils. Let er wel op dat het in de zomer erg warm kan worden. Als je daar minder goed tegen kunt, is het voor- of najaar een betere optie. Hoewel Italië veel interessante steden en stadjes heeft, hebben twee steden een speciaal plekje in Jolanda’s hart: Rome en Florence.

Rome

Van antieke stadstaat uitgegroeid tot hoofdstad van het Romeinse Rijk; deze stad blijft boeien. Je vindt er zo’n vijf millennia aan geschiedenis naast en door elkaar, van de vroegste nederzetting tot hedendaagse kunst en architectuur.

De stad is goed te voet te verkennen, al is het raadzaam vooraf globaal te bepalen wat je wilt bezoeken. Zo kunnen jullie monumenten die dicht bij elkaar liggen samengroepen en eventueel met de bus bereiken. Zo halen jullie het meeste uit jullie huwelijksreis!

Een paar van Jolanda’s favorieten (al is het enorm moeilijk hierin te filteren!):

Vaticaanstad: of je de Vaticaanse Musea nu wel of niet bezoekt (tip: boek je tickets vooraf online, hierbij zijn verschillende opties beschikbaar), het is zeker de moeite waard de koepel van de Sint Pieter te beklimmen. Prachtige uitzichten gegarandeerd! En technisch gezien zijn jullie dan in een ander land. Beneden kom je in de kerk uit, loop daar ook gerust even rond. Het plein zelf is ook indrukwekkend, met de colonnades en fonteinen.

Capitolijnse Musea: eens het politieke en religieuze centrum van de stad, nu een indrukwekkend museum met een uitgebreide collectie. Deze omvat overwegend historische objecten, maar ook een interessante collectie schilderijen. Combineer een bezoek aan dit museum met een wandeling over het Forum Romanum en een bezoek aan het Colosseum, zodat je volledig ondergedompeld wordt in de geschiedenis van de stad. De Aventijn en Trastevere: op een steenworp afstand van Forum, Capitool en Palatijn, maar een stuk rustiger. Aan het einde van het Circus Maximus vind je de boog van Janus en het Forum Boarium, met vlakbij de beroemde Bocca della Verità. Loop een stukje naar het zuiden en de heuvel op en je bereikt Santa Sabina, een prachtige vroegchristelijke kerk. Steek vanuit hier de Ponte Sublicio over naar Trastevere. Drink een cappucino in een van de kleine barretjes die Rome rijk is en bezoek de prachtige 12e-eeuwse Santa Maria in Trastevere.

Zoals we al aangaven is er in Rome zoveel moois te zien, dat het lastig is een favoriete bezienswaardigheid aan te wijzen. Jolanda is er al vaak geweest en is nog steeds niet uitgekeken!

We raden jullie aan een goede reisgids aan te schaffen en op voorhand een lijstje te maken met wat je beslist wilt zien. Maar schroom zeker niet om hier spontaan iets aan toe te voegen wanneer je het onderweg tegenkomt. Juist zulke onverwachte ontdekkingen kunnen echte pareltjes blijken!

Florence

De stad van de Renaissance! Compacter dan Rome, maar zeker niet minder goed gevuld met bezienswaardigheden. Uiteraard bezoeken jullie de Ponte Vecchio en de Galleria degli Uffizi. Ook kunnen we jullie aanraden een aantal kerken te bezoeken – kies zelf welke jullie interessant lijken. Maak in jullie reisgids een keuze wat jullie verder nog willen zien, zodat je ter plekke niet overweldigd raakt. Qua eten zit het in Florence ook altijd goed – vergeet vooral het heerlijke ambachtelijke ijs niet! Je kunt kiezen voor een hotel met ontbijt, maar zelf vind ik het altijd leuk een caffetteria op te zoeken voor een ontbijtje. Nagenoeg iedere straat heeft wel leuke restaurantjes; je hoeft echt niet per se op de heel toeristische locaties te eten.

Qua winkelen heeft Florence een keur aan opties. Naast de winkels zelf zijn er ook op verschillende plaatsen (overdekte) markten, waar je niet alleen souvenirs, maar ook leuke accessoires kunt kopen.

De Duomo staat uiteraard op jullie lijstje. Ik raad jullie echter aan ook de koepel (en eventueel Campanile) te beklimmen, bij voorkeur in de ochtend. Je ziet de stad zo op een heel andere manier, maar ook het gebouw.

Museo del Bargello: dit prachtige museum is wat minder bekend dat de Uffizi en Galleria dell’Accademia, maar niet minder de moeite waard. Het is gevestigd in het Palazzo del Podestà, een dertiende-eeuws stadspaleis dat lang dienst heeft gedaan als politiekantoor en gevangenis. Hierdoor heeft het een meer grimmige uitstraling dat een aantal andere musea en paleizen. De collectie is zeer gevarieerd en omvat enkele grote meesters uit de Renaissance.

Wil je luxe cocktails drinken (en misschien wat eten, als jullie budget het toelaat)? Ga dan naar SE•STO on Arno, de rooftop bar van The Westin Excelsior, Florence. Vooral rond zonsondergang is dit zeker de moeite waard – een romantische toevoeging aan jullie huwelijksreis! Vergeet Florence ook niet in de avond te verkennen; fonteinen, beeldhouwwerken en gebouwen zijn mooi verlicht. Dit geeft een magisch effect. Besluit de avond in een gezellige bar!

Porto

Porto is een heerlijk mediterrane stad, maar dan aan de Atlantische Oceaan. Met een mix van middeleeuwse, vroeg-moderne en hedendaagse architectuur, interessante musea en een bruisend nachtleven is er voor ieder wat wils! Neem wel je wandelschoenen mee, want de stad is erg heuvelachtig.

De stad staat vol met heerlijk over-the-top barokke kerkjes; de Igreja do Carmo en Igreja dos Carmelitas zijn hiervan een mooi voorbeeld en zijn tegen elkaar aan gebouwd.

Ook staat Porto bekend om het tegelwerk, dat je echt overal tegenkomt! Er is ook een keur aan gerelateerde souvenirs beschikbaar. Zijn jullie in Porto, dan kan een portproeverij niet ontbreken! Er zijn verschillende porthuizen die allemaal hun eigen arrangementen bieden. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van Poças. Het ligt aan de andere kant van de rivier dan het historisch centrum, maar is prima bereikbaar zowel met openbaar vervoer als te voet. Zorg wel dat je voldoende hebt gegeten, want de port kan anders hard aankomen… 😉 Geef bij aankomst aan dat jullie op huwelijksreis zijn, dan mogen jullie vast wat extra’s proeven! (Voor Jolanda’s verjaardag werkte het in ieder geval.)

Wanneer jullie romantisch door de stad flaneren, zullen jullie naast de mooie architectuur ook veel street art zien. Deze vorm van graffiti is een lust voor het oog! Laat je verrassen tijdens het verkennen van de stad, of ga gericht op zoek met behulp van een goed-geïnformeerde reisgids. Portugal heeft haar eigen volksmuziek, fado genaamd. Een of twee zangers worden op gitaar begeleid in hun melancholische liederen. Er zijn verschillende bars waar je hiervan kunt genieten, maar waarom combineren jullie dit niet met een diner vol Portugese en lokale specialiteiten?

Plan tijdens jullie verblijf ook een dag buiten het historische centrum. Neem een reguliere lijnbus, of boek een ticket voor de hop on-hop off bus langs verschillende bezienswaardigheden. De grote route gaat ook naar onze volgende aanrader.

In een luxe buitenwijk richting de kust ligt het museum Serralves. Deze villa met omliggend park biedt een keur aan hedendaagse kunst en installaties. Een must als jullie van avant-garde en art deco houden! Foz do Douro ligt aan de kust, waar de rivier Douro uitmondt in de Atlantische Oceaan. Er is een prachtig park, een indrukwekkend fort en een levendige esplanada langs de drie stranden. Hier vind je ook genoeg eettentjes, voor dat echte strandgevoel!

Schotland

Met Outlander is Schotland gegroeid in populariteit voor romantische reizen, maar voor geschiedenisliefhebbers, Harry Potter fans en wandelaars is het geen nieuwe bestemming. En ook voor een huwelijksreis is Schotland heel geschikt: struin door historische straatjes, eet in knusse pubs en ontdek de Highlands met je eigen Claire of Jamie!

Edinburgh

Sowieso raden we aan een tour te boeken via City Explorers; zij bieden verschillende tours aan, ook een aantal gratis. De gidsen geven informatie en anekdotes die je niet in de reisgidsen vindt en vertellen ook veel uit hun eigen ervaring, hetgeen de tours juist heel leuk en persoonlijk maakt. Het National Museum of Scotland heeft een uitgebreide en gevarieerde vaste collectie. Daarnaast hebben ze wisselende tijdelijke tentoonstellingen, die zeker de moeite waard zijn! Het pand zelf doet denken aan een 19e-eeuws station gecombineerd met een Victoriaanse kas.

Uiteraard bezoeken jullie Edinburgh Castle. Tip: boek je tickets vooraf online, zodat je zeker weet dat je op jullie gewenste tijdstip binnen kunnen. De museumgids en/of audiotour zijn ook zeker aan te bevelen! Probeer begin van de middag in het kasteel te zijn, zodat je het kanonschot niet mist.

Ook van weerszijden van de Royal Mile heb je prachtige uitzichten op het kasteel. Vanaf Grassmarket is goed te zien dat het kasteel op vulkanisch gesteente is gebouwd. Ook heb je hier verschillende pubs en restaurants. Vanaf het kasteel lopen jullie op jullie gemak de Royal Mile af. Dit is niet één enkele straat, maar meerdere straten die in elkaar overlopen. Hoewel er veel souvenirwinkels gevestigd zijn, voelt het niet kitscherig aan. Ook scheelt het dat er (buiten één enkele Starbucks) geen grote fastfoodketens in dit stuk van de stad liggen – die vind je veel meer in New Town. Laat je verleiden tot een fish ’n chips met een pint in één van de pubs of bij de foodtrucks bij Tolbooth Kirk.

Aan het einde van de Royal Mile ligt het Palace of Holyroodhouse, de officiële residentie van de koninklijke familie in Schotland. Je kunt het paleis bezoeken met een interessante audiotour – zeker de moeite waard! Geniet vervolgens van de tuinen en het uitzicht op Holyrood Park.

Je mag er binnen geen foto’s maken, maar de uitgebreide gids maakt dit meer dan goed! Ook hier is het verstandig op voorhand jullie tickets te boeken, om te voorkomen dat je in een enorme drukte aankomt. Ook bespaar je hiermee op de prijs aan de kassa. Greyfriars Kirk en Kirkyard zijn een bezoekje zeker waard! Deze historische kerk is nog steeds in gebruik en heeft een levendige gemeenschap. Het kerkhof staat vol met interessante grafmonumenten, ieder met een eigen verhaal. En vergeet Greyfriars Bobby niet.

Naast de gezellige pubcultuur heeft Edinburgh een bruisend nachtleven, niet in de laatste plaats omdat het ook een universiteitsstad is. De student union is gevestigd in Teviot Row House, waar je ook als niet-student terecht kunt voor een lekker drankje. Dit is wel wat anders dan het Cultuurcafé van mijn universiteit…

Probeer vooral de dag- en weekaanbiedingen uit. We kunnen de gin met lemonade zeker aanraden! Cowgate is een toffe straat om ’s avonds op stap te gaan. Van maandagse drag shows in Subway tot live muziek in Stramash, en er is zelfs een Drie Gezusters! BrewDog mixt een uitgebreid aanbod van speciaalbieren met een industriële atmosfeer en prima eten (Vegan Mondays!).

Als jullie in Schotland zijn moeten jullie beslist, ook al zijn jullie misschien geen whiskydrinkers, een whiskyproeverij doen! Wij vonden die van de Scotch Whisky Experience erg informatief en entertainend. Whisky is echter niet aan ons besteed, hebben we ontdekt…

Op rij-afstand van Edinburgh

Niet ver buiten Edinburgh ligt Rosslyn Chapel, een prachtige en intrigerende kapel uit de vijftiende eeuw. Klein maar fijn (serieus, in de film lijkt ie veel groter!) en vol interessante beeldhouwwerken. Ook hier wordt veel informatie verstrekt over de geschiedenis en de restauratie van de kapel.

Zijn jullie geïnteresseerd in (Schotse) geschiedenis, dan mag Stirling Castle niet ontbreken op jullie lijstje! Het heeft behapbare tentoonstellingen over de geschiedenis van het kasteel en haar bewoners. En waar andere kastelen historische objecten (met bijbehorende slijtage en fragiliteit) hebben, heeft Stirling Castle gereconstrueerde vertrekken. Zo kun je zien hoe het eruit heeft gezien halverwege de zestiende eeuw, toen het intensief bewoond werd. Jolanda heeft heerlijk met de aanwezige medewerkers gebabbeld over obscure historische details! Vanaf de tuinen en de parkeerplaats heb je prachtige uitzichten over het stadje Stirling en de omgeving. Het slagveld van Bannockburn en het Wallace Monument liggen vlakbij.

Highlands

Denk je aan de Highlands, dan denk je aan bergen, lochs en kastelen. Denk ook aan smalle, bochtige weggetjes en nachtelijke luchten vol sterren. Zijn jullie meer van de woeste natuur, overweeg dan om voor julie huwelijksreis een auto te huren en van hotel naar hotel te rijden. Zo zien jullie veel van het land, ontdekken prachtige uitzichten en een nieuw kleurenpalet in iedere vallei (vooral in de herfst!). Als dat niet romantisch is?

Tip voor jullie cadeautip: als jullie natuurbehoud belangrijk vinden, kunnen jullie je gasten vragen jullie een stuk grond in Schotland cadeau te doen. Hiervoor zijn verschillende initiatieven, bijvoorbeeld Highland Titles. Met de aanschaf van het perceel mag je je Laird of Lady noemen en draag je bij aan conservatie van zowel flora als fauna. En het leuke is: tijdens jullie huwelijksreis kunnen jullie direct jullie perceel bezoeken en eventueel een gedenksteen achterlaten!

Onderweg naar het Isle of Skye ligt Eilean Donan Castle op een eilandje in Loch Duich. Deze ligging maakt het erg fotogeniek, vooral wanneer de zon doorbreekt na een fikse regenbui. Neem zeker de tijd om even naar binnen te gaan; het is niet heel groot, maar zeker de moeite waard!

Geïnspireerd voor jullie eigen huwelijksreis? Jolanda is dan wel geen reisagent, maar staat er zeker voor open met jullie mee te denken over een interessante bestemming die voorbijgaat aan de cliché’s. Want jullie huwelijksreis moet toch net zo episch zijn als de bruiloft die zij jullie helpt plannen? Schroom niet om contact met haar op te nemen voor een nadere kennismaking!

Meer nieuws + blogs

Kan ik een weddingplanner wel betalen?

Kan ik een weddingplanner wel betalen?

In Nederland lijkt er nog steeds een taboe te rusten op het inhuren van een professional voor zaken waarvan men vindt dat je het best zelf moet kunnen. Het plannen van een bruiloft wordt hier ook onder geschaard.

In dit blog bespreken we een aantal redenen waarom ook jullie een weddingplanner kunnen inhuren!

Lees meer
Post-bruiloft dipje?

Post-bruiloft dipje?

De post-huwelijksblues is een veelvoorkomende emotionele ervaring die sommige stellen ervaren na hun bruiloft.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze gevoelens volkomen normaal zijn en niets zeggen over jullie relatie of toewijding aan elkaar. Ze zijn eerder een natuurlijke reactie op de belangrijke verandering in jullie leven die een huwelijk vertegenwoordigt.

In dit blog nemen we deze post-huwelijksblues onder de loep, waardoor jullie zullen begrijpen waarom ze zich voordoen, en zullen we enkele strategieën delen om ermee om te gaan.

Lees meer