Doe maar een klein stukje, want bruidstaarten zijn vaak niet zo lekker…
Dat is het imago van de bruidstaart in het algemeen. En tevens ook het imago dat ik ontzéttend graag wil doorbreken! Een bruidstaart is eten. En eten doe je, ten eerste als primaire levensbehoefte en ten tweede, omdat je het lékker vindt en in het geval van een trouwtaart gaat het vooral om het vieren ván, in plaats van het stillen van honger.
Vandaar dat ik ervoor kies om met een bruidspaar, bij een taartgesprek met proeverij, éérst de binnenkant van de taart te ontwikkelen, alvorens naar het ‘uiterlijk’ van de taart te kijken. Het eten van een bruidstaart hoort, ook in een visueel ingestelde maatschappij, een positieve ervaring te zijn. Een tweede ‘wauw’ effect, na de onthulling en het aansnijden.
Leuk, die taart, maar hoe zit het met je auto?
Een bruidstaart is voor mij het hoogtepunt van élke trouwdag: een prachtige, vaak indrukwekkende taart die de feestelijke sfeer, maar ook het bruidspaar, weerspiegelt. Elk bruidspaar is anders en het is juíst ontzettend tof om een taart (of sweet table) te ontwerpen met oog voor de stijl en persoonlijkheden van het bruidspaar.
Zo had ik een tijdje geleden bruidspaar (en vriendinnen) K en A te gast, die op proeverij kwamen en bij aankomst hier op slag verliefd werden op… mijn oldtimer! Na een gezellig gesprek, waarbij ik erachter kwam dat ze de taart het liefst wilden combineren met de kleuren van hun trouwkledij, bestelden ze hun taart definitief bij mij. Ik leerde dat vooral één van de twee nogal weg was van dino’s en ze grapte meerdere keren: ‘eigenlijk wil ik gewoon een dino taart’, waarna de ander dan begon te lachen en zei: ‘nee nee, dat bewaren we wel voor je verjaardag!’
Uiteindelijk maakte ik een taart die matchte met hun kleding én verstopte ik stiekem aan de aansnijkant twee verliefde dino’s, waardoor ze ontzéttend moesten lachen bij het aansnijden.
Het mooiste van dit verhaal is dat mijn oldtimer uiteindelijk als hun trouwauto gediend heeft!
Miss Baksel is meer dan alleen een “bakkerij”.
Een van mijn meest belangrijke boodschappen aan iedereen die het maar wil horen, is dat je bij mij altijd jezelf mag zijn. Niets is voor mij te gek, of raar, of stom. Als het bij jullie past, kan ik niet anders dan er enthousiast van worden. Het is juist het mooiste aan de mensheid dat iedereen anders is en andere dingen wil. Miss Baksel is een safe space voor iedereen. Ik behandel iedereen zoals ik zelf ook graag behandeld wil worden.
Op proeverij bespreken we eerst de binnenkant van de taart, om de smaak persoonlijk te maken. Als die duidelijk is, hebben we een gesprek over de buitenkant van de taart, waarna ik een schets maak. Ik geniet heel erg van alle persoonlijke verhalen die bruidsparen vertellen als ze bij me zijn. Hierdoor wordt elke taart een unieke creatie.
Een dag voor de bruiloft begin ik met bakken en tijdens het afkoelen haal ik jullie proeverijmoment er nogmaals bij. Dan herleef ik deze, waarna ik begin met mijn lege canvas, de cake, om er júllie taart van te maken! De perfecte balans tussen creativiteit, persoonlijkheid, en natuurlijk… smaak!
De bruidstaart wordt uiteindelijk op de trouwdag zelf geleverd in speciaal gemaakte dozen, met mijn ‘Miss Baksel Mobiel’. Vaak ben ik er vroeg in de ochtend, de trouwlocatie ligt er dan nog rustig bij, als stilte voor de storm. Welke locatie een bruidspaar ook kiest, of dat nou een kasteel, een boerderij, een weiland of de achtertuin van hun tante is, er hangt een magische sfeer! Ontzettend dankbaar dat ik onderdeel mag zijn van die mooie dag, laat ik de taart (en / of sweets) achter, klaar om later die dag aangesneden te worden. Daarna wacht ik met smacht op de verhalen en eventuele foto’s van het bruidspaar…
Foto’s door Hanneke Ockers.