Bekijk de gallery

Follow your gut! – drie tips voor je zoektocht naar de perfecte trouwoutfit

Zelfs de meest zelfverzekerde bruid(egom) is niet veilig voor de valkuilen van de voorbereidingen. Dit komt niet in de laatste plaats door de verwachtingen die hieraan kleven. In de top vijf: de perfecte trouwoutfit.

Kijk maar es naar een gemiddelde aflevering van Say Yes To The Dress: verwachtingsvolle bruidjes, kritische entourage, maar uiteindelijk die tranen van geluk omdat de juiste jurk is gevonden. Ja, zo’n moment kan magisch zijn, maar het risico is dat men hierdoor verwacht dat dit er altijd moet zijn en op een bepaalde manier moet gebeuren.

Zoals Tanja het omschrijft: Na die eerste jurk komt ineens de realisatie… “fuck dit is niet zo maar een leuke jurk.” Hierdoor zijn de verwachtingen hooggespannen, met het risico op teleurstelling. Vooral wanneer je mensen met een sterke mening in je entourage hebt. En zelfs als de feedback alleen maar positief is, hoe maak je dan die keuze met al die zenuwen? Tanja ging bepaald niet happy naar huis: “Zit je dan met je goede gedrag, in de auto naar huis al te vechten tegen de tranen. Een fortuin armer en spijt die je voelt in elke vezel van je lijf. Wat een drama…”

Daarom 3 tips om je zoektocht wat makkelijker te maken.

 

Zet voor jezelf op een rijtje wat je belangrijk vindt

Compleet blanco je trouwoutfit uitzoeken is lastig, zowel voor jezelf, de medewerkers in de winkel, als je entourage. Leg daarom ruim op tijd een Pinterest bord aan waarop je outfits pint die jou aanspreken. Na een tijdje ga je hier een rode draad in zien; zet die outfits apart. Mogelijk helpt dit je ook in de keuze van de winkel waar je wilt gaan kijken – niet alle winkels hebben alle stijlen of merken.

Laat je entourage ook zien waar jouw voorkeur naar uit gaat, door je favorieten aan hen door te sturen of te printen en op de dag zelf mee te nemen. Laat dit ook in de winkel zien, zodat de medewerker gericht voor je kan zoeken en met je kan meedenken.

Toen Jolanda met een vriendin mee mocht, had ze op basis van diens stijl al wel een beeld in haar hoofd. Bij aankomst vroeg ze echter direct aan de betreffende vriendin waar ze op moest letten. Gelukkig bleken ze al op één lijn te zitten, waardoor de afspraak succesvol verliep. (Enkel moeders moest nog even stevig bijgestuurd worden.)

 

Kies je entourage zorgvuldig uit en geef hen duidelijke instructies

Neem niet zomaar iedereen mee naar je pasafspraak, omdat je denkt dat dit zo hoort. Neem je iemand mee uit sentimentele overwegingen, hou dit dan ook in je achterhoofd wanneer zij hun mening geven. Zorg daarnaast voor voldoende steun en relevante input vanuit je entourage, door te kiezen voor personen die je goed kennen, oog hebben voor jouw visie en niet bang zijn je bij te sturen wanneer je ongetwijfeld dreigt te verdwalen in het oerwoud van keuzes.

Zo is Jolanda met meerdere vriendinnen (en haar zusje) mee geweest bij het uitzoeken van hun perfecte trouwoutfit. Hun stijlen zijn zeer verschillend (vooral in vergelijking met die van haar), maar zij maakt het een punt zich te verplaatsen in hun wensen. Ze haalt dus niet iets uit het rek wat zij zelf zou dragen, maar wat ze vindt passen bij de stijl en wensen van de persoon in kwestie.

Laat je entourage voorafgaand aan de afspraak weten waar je naar op zoek bent, zowel qua stijl als budget. Zo voorkom je dat ze je in een outfit proberen te hijsen die totaal niet bij je past, of veel te duur is voor wat jij wilt uitgeven.

Als fantasy designer was Tanja als de dood, dit gaat haar nooit lukken. Ze is geen cookie cutter bruid, geen 13-in-een-dozijn vrouw en het idee van een witte jurk liet haar gruwelen. Ze stoomde haar entourage daarom ook goed klaar in de voorafgaande weken; “geen wit, geen oma kant, geen boho gordijn, geen chiffon, etc. etc.”

 

It’s all in the details – maar staar je er niet blind op

Onthoud dat je meestal niet een kant-en-klare outfit zult vinden. Misschien vind je de algehele look heel gaaf, maar is er een detail dat je graag anders wilt zien. Overleg met de winkelmedewerker of dit aan te passen is. Vertrouw hierin ook het advies van de medewerker. Zij weten wat wel en niet mogelijk is en zullen je adviseren over de opties.

Zo vertelt Tanja:

We hadden de deur nog in onze handen toen mijn oog direct op een jurk viel op de paspop, wauw! Ik voelde direct een dosis zenuwen wegvallen en we kijken rustig rond tot we aan de beurt zijn. Hier en daar zie ik al wat jurken die binnen mijn criteria vallen en deze hangen we dan ook gelijk in ons aangewezen pashokje. 1 jurk, de uiteindelijke ‘NEE NIET’ jurk, pakt mijn aandacht en als een 5 jarig kind zo blij houd ik hem omhoog “multicolour glitter!” mijn absolute krytonite! Uiteraard werd deze jurk als eerste gepast en ja, eerlijk, ik was op slag verliefd. De jurk zat als gegoten en hij had glitters!

 

De 2 de jurk was de jurk van de paspop, hij was perfect… echt precies wat ik zocht op 1 ding na… de rok was wit. Dus als ervaren naaister zeg ik tegen mijn entourage “alleen nog een nude tule laag ertussen en dit is hem!” iets wat voor mij kinderspel is om te realiseren, en wie is nou gelijk helemaal happy met een ‘off the rack’ jurk? Nou… daar ging mijn enthousiasme.. “je moet niks willen veranderen aan je jurk” en “hij is goed zoals hij is, we kijken wel verder” was de response die ik kreeg. De moed zakte me in de schoenen terwijl ik naar de overige jurken in het pashokje keek. Geen van de jurken was écht wat ik wilde… een kantje extra hier en daar, andere kraaltjes, die nude onderlaag…

 

Uiteindelijk ga ik akkoord met de groep, de eerste jurk moest het dan maar worden. Want die was gewoon echt heel mooi én had de nude rok die ik zo graag wilde! De jurk wordt ingepakt, we rekenen af en gaan terug naar huis. In de auto maak ik de zak open, toch even die glitters bewonderen in het zonnetje. Het is wel echt een mooie jurk… niet wat ik in gedachten had of past bij het thema maar hij heeft mooie glitters en zit goed… tot ik ineens zie dat de bloemetjes helemaal geen bloemetjes zijn! Het zijn sneeuwvlokjes! SNEEUWVLOKJES! Ik heb sneeuwvlokjes voor een zomerbruiloft!

 

En het allerbelangrijkste: volg je gevoel

Het belangrijkste is dat jij je goed voelt in de outfit. Jij zult het de hele dag dragen en ernaar terug kijken op de foto’s. Als jij je mooi voelt, straal je dit uit. Je partner vindt je sowieso al prachtig hoe je bent – anders gingen jullie niet trouwen – en zal zien hoe blij jij met je outfit bent. Dat maakt het je perfecte trouwoutfit.

Laat je dus niet ompraten door je entourage, maar ga bij twijfel nog es terug – met een paar andere mensen. Je hoeft echt niet à la minute te beslissen als je het niet zeker weet. De winkel ziet je ook liever nog een keer terug, dan dat je thuis in huilen uitbarst omdat je twijfelt aan je keuze.

Zo belt Tanja eenmaal thuis gekomen in paniek haar moeder op en stuurt ze de foto door naar de bruidsmeisjes. Waarom zag niemand dit? Wat moet ze hiermee? Wat kan ze hiermee? “Stel je niet aan, niemand ziet het.” Ja… bedankt…

Bij thuiskomst ziet haar aanstaande direct dat er wat is, verslagen laat ze hem de jurk zien. “Het is net een discobal! Dit had ik niet verwacht” Hij heeft gewoon gelijk ook. De jurk is prachtig maar vreselijk! Voor een fantasy festival fantastisch, voor hun bruiloft? Hell no! Ze heeft een zwaar geval van ‘dress regret’…

Samen gaan ze zitten, haar verloofde zet een kop thee en pakt zijn telefoon, wat zijn de voorwaarden precies, kunnen ze hem nog ruilen? En hoe komt het dat ze met deze jurk thuis kwam? Ze praten over alles wat er is gebeurd en een van de bruidsmeisjes belt haar op. “Tanja, jij bent geen cookiecutter bruid. Al wil je je jurk paars verven! Dat is wie jij bent!”. Met zijn drietjes komen ze tot de conclusie, de jurk gaat terug en ze bestelt direct nude tule voor de retour passessie, want zo weten ze inmiddels; de jurk mag binnen 14 dagen geruild worden.

Jurk nummer 2 wordt de volgende dag apart gehangen voor Tanja en de pasafspraak is gemaakt. Ze neemt dit keer alleen het bellende bruidsmeisje mee. De passessie verloopt perfect, de nude tule die ze had besteld vanuit Tsjechië heeft een prachtig subtiel glittertje erin en ze gooien hem met behulp van de
winkelmedewerkster moeiteloos onder elke witte rok die voorbij kwam.

Jurk nummer 2 is het uiteindelijk niet geworden. Maar nu ze haar zelfvertrouwen terug had pakte ze een jurk die ze eerder voorbij liep want ja, witte rok hè…

En ze zit als gegoten, alsof deze jurk speciaal voor Tanja gemaakt was. Het kraaltje is niet perfect en de rok is wit maar hé, al wil ze hem paars verven toch?! Alles mag en alles kan, want DAT is wie ZIJ is. Ze is verliefd en voordat ze het doorheeft staat ze te snikken, dit is DE jurk! Ze heeft haar gevonden!

In de gallery zie je Tanja’s miskoop, jurk nummer 2 en de uiteindelijke jurk. Jullie zullen het met ons eens zijn dat ze haar allemaal mooi staan. Uiteindelijk is het belangrijkste dat Tanja zich fantastisch voelt in de uiteindelijke jurk. Laat je dus niet uit het veld slaan bij twijfel!

Cover foto: Beleef Jullie Bruiloft

Verdere foto’s in gallery: Kelly Sikkema, Paul Rous, Jasmine Andrews

Meer nieuws + blogs

Kan ik een weddingplanner wel betalen?

Kan ik een weddingplanner wel betalen?

In Nederland lijkt er nog steeds een taboe te rusten op het inhuren van een professional voor zaken waarvan men vindt dat je het best zelf moet kunnen. Het plannen van een bruiloft wordt hier ook onder geschaard.

In dit blog bespreken we een aantal redenen waarom ook jullie een weddingplanner kunnen inhuren!

Lees meer
Post-bruiloft dipje?

Post-bruiloft dipje?

De post-huwelijksblues is een veelvoorkomende emotionele ervaring die sommige stellen ervaren na hun bruiloft.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze gevoelens volkomen normaal zijn en niets zeggen over jullie relatie of toewijding aan elkaar. Ze zijn eerder een natuurlijke reactie op de belangrijke verandering in jullie leven die een huwelijk vertegenwoordigt.

In dit blog nemen we deze post-huwelijksblues onder de loep, waardoor jullie zullen begrijpen waarom ze zich voordoen, en zullen we enkele strategieën delen om ermee om te gaan.

Lees meer