Bekijk de gallery

Wat zijn de trends voor dit jaar? En hoe maak je ze je eigen?

Sommige mensen vinden het belangrijk dat hun bruiloft voldoet aan de op dat moment heersende trends. Zo krijg je inderdaad wel een bruiloft die heel duidelijk in een bepaalde periode staat. Als jullie dat mooi vinden, vooral doen. Het gevaar hiervan is dat een dergelijke bruiloft al snel uitwisselbaar is met iedere andere bruiloft dat seizoen. En dat is toch zonde?

Maar laten we voorop stellen dat je vooral niets moet doen omdat het nu eenmaal trendy is! Hoeveel leuker is het dat jullie over 5-10-25 jaar terugkijken op jullie trouwfoto’s en zeggen, “ja, dat is echt hoe wij toen waren!” (en misschien nog steeds wel zijn dan). Jullie bruiloft is een reflectie van wie jullie zijn als personen en als stel. Laat iets tijdelijks als trends vooral niet jullie beslissingen dicteren.

Omdat mensen van nature toch een beetje kuddedieren zijn, hieronder 5 trends voor 2023 en hoe jullie je deze trends eigen kunnen maken.

Trend: duurzaamheid

Eigenlijk iets dat al een paar jaar opkomt, maar dit jaar sijpelt deze trend door naar steeds meer aspecten van de bruiloftsplanning. Denk hierbij aan gereduceerde gastenlijsten en intieme bruiloften. Ook aangepaste menu’s dragen bij aan een meer duurzame bruiloft: vegetarisch/vegan en lokale producten.

Ook op andere vlakken kun je kiezen voor duurzaamheid. Stuur bijvoorbeeld de save the date en uitnodiging digitaal, om papieren afval te voorkomen. Je kunt ook kiezen voor een digitale save the date, maar wel een papieren uitnodiging, als je weet dat de meeste gasten deze zullen willen bewaren. Of wat dacht je van een uitnodiging of bedankje van groeipapier? Deze kan geplant worden, waarna er vrolijke bloemen uit groeien. Zo hebben jullie gasten gelijk een mooi aandenken.

Veel stellen wonen tegenwoordig samen voordat ze gaan trouwen. Ze zijn dan al grotendeels voorzien van wat men vroeger de uitzet noemde. Qua cadeautips zullen jullie dan creatiever moeten zijn. Een optie is om een bepaald doel te stellen en jullie gasten vragen voor een financiële bijdrage hieraan. Maar als jullie duurzaamheid belangrijk vinden, kunnen jullie ook kiezen voor het planten van een boom. Hiervoor zijn verschillende platforms en instanties beschikbaar.

Trend: relaxed, eclectisch en wild

Na de neutrale tinten en monochrome paletten van de laatste jaren, mogen er nu weer fijne kleuruitspattingen gezien worden. Persoonlijk worden wij heel blij van deze trend voor 2023 en verder!

Gekleurde jurken, of jurken met een kleuraccent, zie je steeds meer. Maar ook wat betreft pakken is hierin steeds meer variatie te zien. Voorbij zijn de dagen van een grijs, zwart of donkerblauw kostuum. Kies voor een pak, jurk, of ander soort outfit in een snit waarin je goed kunt bewegen, van een stof die voor jou fijn voelt en in een kleur die jij mooi vindt!

Trend: afbakening tussen ceremonie en feest

Niet alleen is dit handig (en blijkbaar typisch Nederlands) qua gastenlijst, maar je kunt hier ook in je (aan)kleding op inspelen. Kies bijvoorbeeld voor een zachter kleurenpalet voor bij de ceremonie, maar schakel voor het avondprogramma over op de verzadigde variant van dit palet. En draag een meer romantische outfit overdag, om je daarna om te kleden in een party outfit waarin je de hele nacht kunt dansen!

Wanneer je dit duidelijk bespreekt met jullie fotograaf en eventueel videograaf, kan dit ook heel goed verwerkt worden in jullie trouwalbum en trouwfilm.

Trend: doordachte aankleding

Bruidsparen kiezen steeds meer voor een specifieke stijl of thema om hun dag in aan te kleden. Waar je er voorheen nog mee wegkwam om enkel te kijken naar een gewenste kleurencombinatie, is de decoratie inmiddels steeds meer onderdeel van een grondig doordacht concept.

Denk hierbij aan de aankleding van de tafels. Of jullie nu een uitgebreid diner serveren of jullie gasten laten kiezen bij een buffet of foodtruck, ze zullen in stijl van hun eten genieten. Lange tafels voorzien van weelderige decoratie in een variatie van kleuren en texturen. Details die verwijzen naar jullie thema, hobbies of interesses. En dit wordt doorgetrokken in details zoals uitnodigingen, welkomstbord en bedankjes. En wat dachten jullie van de taart of sweet table?

Trend: beleving boven esthetiek

Deze trend geldt zowel voor jullie als bruidspaar als voor jullie gasten. Ja, de dag mag mooi aangekleed zijn in een stijl die bij jullie past, maar uiteindelijk wordt de beleving steeds belangrijker. Dit kan zich uiten middels een specifiek menu en bijbehorende drankjes. Maar denk hierbij ook aan (interactief) entertainment: goochelaars, food stations waar ter plekke het eten bereid wordt, of wat dacht je van een champagnetoren of een cocktailbar?

Ook wat betreft foto- en videografie ligt de nadruk steeds meer op de beleving. Het is gedaan met de overdreven geposeerde shots. In plaats daarvan zien we steeds meer een documentaire stijl met soms zelfs opzettelijk wazige foto’s. Mocht dit jullie aanspreken, zoek dan wel naar een fotograaf die deze stijl beheerst.

Denken jullie nu, “leuk, al deze info, maar hoe pas ik dit toe op onze dag?” Geen nood! Jolanda staat jullie hierin graag bij. Samen gaan we ontdekken hoe jullie dag er idealiter uitziet en hoe dit binnen jullie budget past. Zullen we nader kennismaken?

Coverfoto: Paul Rous
Foto’s in gallery: Caroline’s Collective, Bonte Raaf, Leah Moyers Photography, Urban Bozz, Wedding Dresses Guide, Heather Waraksa, M and G Wedding Photography, Gemini Event Planning, Aerial Acts

Meer nieuws + blogs