Bekijk de gallery

Budget tips voor jullie bruiloft

Tijdens de voorbereidingen voor jullie bruiloft speelt jullie budget een grote rol. Ongeacht of jullie werken met een groot of klein budget, het is hierbij handig enkele zaken in gedachten te houden bij het maken van jullie keuzes.

Daarom in dit blog 8 tips om het meeste uit jullie budget te halen.

Je hoeft geen grote locatie te huren

Als jullie (of iemand in jullie omgeving) een mooie tuin hebben, kunnen jullie overwegen jullie bruiloft daar te vieren. Scheelt weer in de locatiehuur.

Houd er wel rekening mee dat je o.a. catering en meubilair dan wel zelf moet regelen. Dus voordat jullie kiezen voor die mooie boomgaard in je oma’s tuin, maak eerst even een kostenplaatje.

Is een tuin geen optie, of willen jullie toch een speciale locatie, kijk dan naar wat er allemaal is inbegrepen in het tarief. Een locatie kan op het eerste gezicht duur lijken, tot je ontdekt dat catering en bar hierbij inbegrepen zijn. En een locatie die van zichzelf al mooi is, heeft weinig decoratie nodig, wat ook weer scheelt in de kosten.

Snijd in die gastenlijst

Wie zegt dat je iedereen die je kent moet uitnodigen? En nee, “omdat het zo hoort” is geen geldige reden.

Naast dat je vooral die mensen erbij wilt hebben, die voor jullie gevoel echt iets bijdragen aan de dag, moet je al je gasten ook van een hapje en een drankje voorzien. En dat kan aardig oplopen.

De snelste manier om het meeste uit jullie budget te halen is door de gastenlijst te beperken. Het kan hierbij helpen om te kiezen voor een locatie met een limiet aan het aantal mensen. Dan kun je altijd nog, bij scheve gezichten, de locatie de schuld geven 😉

Denk goed na over de bloemen

Bloemen geven al snel een mooie sfeer aan de dag, maar kunnen behoorlijk in jullie budget snijden.

Verse bloemen zijn natuurlijk prachtig, maar zullen snel verwelken. Vooral op warme dagen mag je hopen dat ze gedurende de dag mooi blijven staan. Je zult dan mogelijk iemand moeten aanwijzen om erop te letten dat het water tussentijds wordt aangevuld. En wat doe je na de dag met de bloemen? Je kunt ze verdelen onder speciale gasten en een deel mee naar huis nemen, maar na een paar dagen zul je ze toch moeten weggooien.

Tip: bepaal van tevoren of je het boeket, de corsage of een bloemstuk wilt bewaren door het te drogen of in epoxy te laten gieten. Vooral die laatste optie zorgt voor een tastbare herinnering die tegelijk een mooie aanvulling op jullie interieur is.

Kies voor een paar opvallende bloemen en verder veel groen. En bekijk waar je bloemen van bijvoorbeeld de ceremonie kunt hergebruiken bij het eten of feest. Zo kan een bloemstuk van de ceremonie-aankleding prima bij het diner jullie tafel versieren. En vaasjes met bloemen langs het gangpad kunnen tijdens het feest op statafels geplaatst worden.

Je hoeft ook niet ieder oppervlak vol bloemen te zetten. Kies een paar focuspunten waar je uitpakt en hou de rest rustig. Zo vallen de bloemen juist op en leggen een mooi accent in de ruimte.

Een andere optie is om te kiezen voor blijvende bloemen, bijvoorbeeld van vilt. Niet alleen blijft dit eindeloos mooi, maar je kunt zo ook bloemen met elkaar combineren die niet per se tegelijk bloeien of in kleuren die in de natuur niet voorkomen. Zo is je boeket, corsage of bloemstuk uniek en persoonlijk tegelijk!

Bied een beperkte bar aan

Men verwacht vaak een open bar op een bruiloft. Maar naast dat dit flink kan oplopen in de kosten, loop je ook het risico op laveloze gasten.

Bied ze een beperkt barmenu aan van bijvoorbeeld tapbier, huiswijn, fris en één of twee signature cocktails als welkomstdrankje. De gezelligheid wordt er echt niet minder van.

Trouw niet in het weekend

Zowel de ceremonie als het feest zijn meestal duurder in het weekend.

Overweeg op een doordeweekse dag te trouwen. Geef dit dan wel ruim op tijd door aan je gasten, zodat ze het nodige kunnen regelen. Of trouw gratis door de week, gevolgd door een spetterend feest in het weekend!

Zijn jullie niet zo’n feestbeesten? Dan hoef je echt niet vast te houden aan een vrijdag of zaterdag. Kies bijvoorbeeld voor een gezellige brunch op een zondag met jullie meest dierbare familie en vrienden.

Wel of geen kinderen

Kinderen kunnen een leuke toevoeging zijn aan jullie trouwdag.

Houd er wel rekening mee dat je dan meestal apart eten moet voorzien. Ook moeten de kinderen vermaakt worden. Een bruiloftnanny kan hierin een uitkomst zijn.

Een adults only bruiloft bespaart je deze kosten en levert je gasten een leuke avond uit op zonder op de kinderen te hoeven letten. Vinden veel ouders stiekem af en toe best leuk 😉 Ook hier geldt: geef dit duidelijk aan op de uitnodiging, zodat gasten met kinderen tijdig een oppas of logeerpartijtje kunnen regelen.

Als in je familie- en vriendinkring veel kinderen voorkomen, spreek dan ook duidelijk af wiens kinderen jullie wel willen uitnodigen: kinderen van broers/zussen en goede vrienden zullen jullie mogelijk eerder uitnodigen dan kinderen van neven/nichten die je nauwelijks ziet.

Bespaar op drukwerk

Is het echt nodig een uitgebreide suite aan drukwerk te bestellen?

De uitnodiging willen mensen nog wel graag bewaren, maar je kunt een Save The Date prima digitaal voorzien. Ook verdere info over de dag kan op een bruiloftssite of via mail. Vermeld dit wel duidelijk op de Save The Date en uitnodiging, zodat jullie gasten weten waar ze de nodige informatie kunnen vinden.

Het is tegenwoordig een trend om iedere gast te voorzien van een eigen menukaartje voor het diner. Dit loopt ook al snel op. En zeg nou eerlijk, slechts enkelen zullen al het drukwerk dat ze krijgen, bewaren. Willen jullie toch jullie gasten informeren over het menu? Doe dit dan op een kaartje per tafel of op jullie bruiloftssite.

Kies een handige starttijd

Als je in de middag trouwt, verwachten je gasten goed verzorgd te worden qua eten. Dit komt neer op een borrel, diner en avondsnack.

Trouw je in de ochtend, dan kun je volstaan met een uitgebreide lunch of high tea. Of wat dacht je van een feestelijke picknick? Zorg dan wel voor een paar tafels en stoelen voor gasten die moeilijk (lang) op de grond kunnen zitten.

Trouw je rond zonsondergang, dan kun je het diner overslaan. Geef op de uitnodiging of jullie bruiloftssite duidelijk aan dat er geen maaltijd wordt aangeboden, zodat jullie gasten vooraf gegeten hebben. Je kunt dan volstaan met een hartige snack in de loop van de avond.

Denken jullie nu, leuk al die tips en ideeën, maar het duizelt ons nu al? Dan kan het handig zijn een weddingplanner of ceremoniemeester in te schakelen. Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij Jolanda in om te bekijken of ze een match is voor jullie!

Foto’s in gallery: Beleef Je Portret, Ruud Claessen, Gemini Event Planning, Paul Rous (drukwerk door Love Letterpress), Arisa Chattasa, Nicole HerreroJonathan Borba

Meer nieuws + blogs

Kan ik een weddingplanner wel betalen?

Kan ik een weddingplanner wel betalen?

In Nederland lijkt er nog steeds een taboe te rusten op het inhuren van een professional voor zaken waarvan men vindt dat je het best zelf moet kunnen. Het plannen van een bruiloft wordt hier ook onder geschaard.

In dit blog bespreken we een aantal redenen waarom ook jullie een weddingplanner kunnen inhuren!

Lees meer
Post-bruiloft dipje?

Post-bruiloft dipje?

De post-huwelijksblues is een veelvoorkomende emotionele ervaring die sommige stellen ervaren na hun bruiloft.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze gevoelens volkomen normaal zijn en niets zeggen over jullie relatie of toewijding aan elkaar. Ze zijn eerder een natuurlijke reactie op de belangrijke verandering in jullie leven die een huwelijk vertegenwoordigt.

In dit blog nemen we deze post-huwelijksblues onder de loep, waardoor jullie zullen begrijpen waarom ze zich voordoen, en zullen we enkele strategieën delen om ermee om te gaan.

Lees meer