Bekijk de gallery

Let them eat cake… of iets anders!

Tijdens het plannen van jullie bruiloft komen jullie voor veel verschillende keuzes te staan. Sommige zullen makkelijker zijn dan andere.

Eén van deze keuzes is wat voor soort taart jullie willen serveren. De keuze is hier enorm! Kiezen jullie voor een taart in één smaak, of wil je per laag een andere smaak? Of willen jullie liever een sweet table met een variatie aan lekkernijen? We hebben voor dit onderwerp Robin van Lobster’s Pastries om advies gevraagd. Zij schreef dit gastblog, met enkele kleine toevoegingen van Jolanda.

Lobster’s Pastries

Robin vertelt graag hoe Lobster’s Pastries is ontstaan:

“Het was een paar jaar geleden, op een prachtige zomerse dag in mei. Mijn vriend ging op het strand op één knie en vroeg me ten huwelijk. Dolgelukkig zei ik ja: I’ll be your lobster!

En dan.. Het organiseren, waar begin je? Over één ding was ik al snel zeker: die taart, die wil ik zelf maken. Vele pakken boter, suiker en bloem en weken, maanden, jaren oefenen verder (en 5 kilo zwaarder) stond hij daar: onze eigen bruidstaart. Wild, kleurrijk en vol smaakexplosies.

Met bakken ben ik niet gestopt: vlak na de bruiloft opende ik mijn eigen bakkerijtje aan huis. Met veel liefde bak ik op bestelling en natuurlijk ook voor vrienden en familie: van de kleinste macarons en petit fours tot in het bijzonder de bruidstaarten. Want: dat is toch de belangrijkste taart van je leven?”

Tradities

De bruidstaart is bijna niet weg te denken van een bruiloft. Wereldwijd wordt er traditiegetrouw een bruidstaart aangesneden na het jawoord. Sinds 1901 werd in Nederland de klassieke bruidstaart steeds populairder, na de bruiloft van koningin Wilhelmina. Daarvoor werd er tijdens bruiloften in Nederland voornamelijk vruchtengebak gegeten.

Wanneer jullie kiezen voor een taart, hangt het formaat af van het aantal gasten. Zo kun je met een kleiner gezelschap volstaan met een taart bestaande uit een of twee lagen. Je kunt echter ook groots uitpakken met een indrukwekkende taart met meerdere lagen.

We kennen allemaal wel de traditionele drielaags witte bruidstaart. De witte kleur van de taart staat voor maagdelijkheid en puurheid. De drie lagen zijn van oorsprong bedoeld voor drie verschillende gelegenheden. De onderste laag werd aangesneden tijdens de receptie, de middelste laag werd uitgedeeld en de toplaag werd ingevroren om op een later moment op te eten. Dit laatste wordt tegenwoordig nog vaak gedaan. Veel bruidsparen kiezen ervoor om de bovenste taart op hun eerste trouwdag op te eten.

Maar tradities zijn tradities, daar hoef je je niet aan te houden! Wat ons betreft is het vooral belangrijk dat je iets kiest wat echt bij jullie past.

It’s all in the details

Ook qua decoratie is hier heel veel mogelijk. Tegenwoordig kunnen taarten echte kunstwerkjes zijn, die je mooi kunt laten aansluiten op het thema en de decoratie van jullie bruiloft.

En dan de keuze voor de smaak… die kan nog knap lastig zijn! Het is belangrijk dat jullie allebei de taart lekker vinden. Een nog altijd zeer populaire smaak is chocolade, zowel van de taart zelf als van de vulling of decoratie. Erg lekker is de combinatie van een chocoladetaart met fruit vulling.

Daarnaast is het wel zo netjes om rekening te houden met jullie gasten wat betreft allergieën. Het zou jammer zijn als je getuige naar de epipen moet grijpen vanwege een ingrediënt van jullie taart! Dit is trouwens ook op te vangen door voor gasten met een allergie een apart gebakje te laten maken.

Alternatieven voor de traditionele bruidstaart

Tegenwoordig zie je veel alternatieven op de traditionele bruidstaart: een kaastaart, donuttaart of macarontaart. Er zijn ook meer bruidsparen die niet kiezen voor een grote bruidstaart, maar een klein taartje als onderdeel van een sweet table. De sweet table is dan aangevuld met allerlei gebakjes, denk aan macarons, tartelettes, koekjes, cupcakes. Zo is er voor ieder wat wils.

De sweet table kan in elke gewenste stijl, smaak en kleur gemaakt worden. Zo kun je ook in plaats van de nu zo populaire witte sweet tables, een vrolijke en kleurrijke sweet table neerzetten. Nieuwsgierig hoe dat er uit kan zien? Houd dan Lobsters for Life in de gaten voor de Love Like a Rainbow styled shoot!

Als je toch voor een bruidstaart kiest, kun je in de 21e eeuw ook alle kanten op. Een met wit fondant beklede, klassieke bruidstaart zie je steeds minder. Kies bijvoorbeeld voor een semi naked cake met jouw favoriete bonte bloemen of laat de kleur van je outfit terugkomen in de bruidstaart.

Hoe vinden we de juiste bakker voor onze perfecte taart of sweet table?

Bij het zoeken naar een bakker voor jouw droomtaart of sweet table is het belangrijk om te kijken naar de stijl van de bakker. Bekijk voorbeelden van eerdere taarten en beoordeel of de stijl bij jullie als bruidspaar past.

Als je een bakker op het oog hebt kun je met de meeste bakkers persoonlijk in gesprek gaan of een proefsessie inplannen. Bedenk voor de afspraak al voor jezelf wat je favoriete smaken zijn en hoe je ongeveer zou willen dat de taart er uit komt te zien. Zo kun je jullie visie duidelijk overbrengen naar de bakker.
Denk er wel aan dat een bakker geen kopieerapparaat is. Een bakker kan nooit een taart 100% zoals op een voorbeeld namaken, maar wel een foto ter inspiratie gebruiken.

Wanneer iemand bij Robin een bruidstaart bestelt vraagt ze ten eerste naar de trouwdatum en hoeveelheid gasten. Als dit in haar agenda past, bespreken jullie in globale lijnen de wensen wat betreft de smaken en plannen jullie een proefsessie in. Tijdens de proefsessie laat ze een aantal opties proeven en bespreken jullie tot in detail welke en hoeveel vullingen er in de taart komen, of je cake of biscuit wil en welke smaak deze moet hebben, of je de taart met botercrème of fondant bekleed wilt hebben en tot slot welke decoratie er op de taart moet komen.
Daarnaast is er nog aandacht voor de aankleding: wil je een taarttopper of liever niet? Wil je de taart op een antiek taartplateau van je oma presenteren of juist op een boomstamplank.

Je merkt het al, er zijn veel keuzes te maken tijdens zo’n proefsessie, maar daarna kun je alles uit handen geven en er op vertrouwen dat op jullie trouwdag jullie droomtaart of sweet table er staat om samen met jullie gasten van te genieten.

Meer nieuws + blogs