Bekijk de gallery

Kindvriendelijk Of Kindvrij?

Bij het plannen van jullie bruiloft is de gastenlijst erg belangrijk. Je wilt die personen uitnodigen die dichtbij jullie staan. Eén vraag komt dan al snel naar boven: nodigen jullie kinderen van vrienden en familie ook uit? Het antwoord hierop hangt in de eerste plaats van drie dingen af. Hebben jullie zelf kinderen? Wat is jullie budget? En – niet geheel onbelangrijk – hoe is het gesteld met jullie geduld?

 

Kindvriendelijk

Als jullie zelf kinderen hebben, kunnen we ons voorstellen dat jullie ze er graag bij willen hebben. Je kunt ze dan ook een speciale rol geven in de ceremonie. Ze kunnen bijvoorbeeld een kinderakte tekenen, de ringen geven of bloemblaadjes of confetti strooien. In een feestelijke outfit voelen ze zich dan heel belangrijk. Zoiets levert ook mooie herinneringen op.

 

Afhankelijk van hun leeftijd kunnen jullie er dan voor kiezen ze eventueel op een bepaald moment door een oppas te laten ophalen. Ook is het voor jullie kinderen leuk als er wat andere kinderen aanwezig zijn om mee te spelen.

 

In dat geval is het aan te raden te zorgen voor genoeg vermaak. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een springkussen, speelgoed of een knutselhoek.

 

Het is ook raadzaam te zorgen voor toezicht, zodat jullie je hier niet de hele tijd mee hoeven bezighouden. Er zijn tegenwoordig speciale nanny’s beschikbaar voor bruiloften. Zo kun je met een gerust hart van je eigen bruiloft genieten in de wetenschap dat er goed op de kinderen wordt gelet. Voor je gasten met kinderen is dit ook gelijk een geruststelling.

 

Budget

Jullie budget zal mede bepalen of jullie wel of geen kinderen uitnodigen. Hoewel veel locaties tegenwoordig voorzien in een apart kindermenu, zullen jullie er rekening mee moeten houden dat de kosten meer zullen zijn dan enkel een bordje friet. Informeer hiernaar bij jullie locatie en zorg dat je duidelijk hebt wat hierbij is inbegrepen. Ook entertainment voor kinderen zal extra kosten met zich meenemen. Op basis hiervan kun je berekenen hoeveel volwassenen en kinderen jullie kunnen uitnodigen.

 

Daarnaast zal jullie locatie mogelijk een maximale capaciteit hebben die jullie gastenlijst beïnvloedt. Hierbij wordt meestal geen onderscheid gemaakt tussen volwassenen en kinderen.

 

Onze tip: maak een lijst met mensen die absoluut niet mogen ontbreken op jullie bruiloft. Maak dan een lijst van andere gasten die jullie willen uitnodigen. Zet hierbij in een aparte kolom of en zo ja, hoeveel, kinderen deze gasten hebben. Bereken vervolgens hoeveel gasten jullie op basis van jullie budget en de capaciteit van de locatie kunnen uitnodigen.

 

Kindvrij

We zijn ondertussen op veel bruiloften geweest, zowel mét als zonder kinderen aanwezig. Voor Jolanda heeft dit haar overtuiging bevestigd dat haar eigen bruiloft kindvrij zal zijn. De ceremonie is vaak erg saai voor hen, vooral als ze enkel als gast aanwezig zijn en geen verdere rol hebben. Vooral als jullie zelf geen kinderen hebben, kan dit een logische overweging zijn.

 

In onze ervaring zijn mensen met kinderen er wat meer aan gewend dat kinderen niet lang stil kunnen zitten. Het zal hen dan minder opvallen wanneer een kind opeens gaat rondlopen of door de ceremonie heen brabbelt. Natuurlijk zal een kind zoiets over het algemeen niet opzettelijk doen, maar als je van jezelf weet dat dit je zal storen, weet dan ook dat je niet verplicht bent de kinderen van je gasten uit te nodigen.

 

Daarbij: mensen met jonge kinderen vinden het ook wel eens leuk er zonder kids op uit te gaan. Vooral in deze tijd is een bruiloft dan een prima reden om de kinderen een nachtje bij opa en oma te logeren te brengen!

 

Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je dit duidelijk naar jullie gasten communiceert. Dit kan door een zin op de uitnodiging, bijvoorbeeld “Voor de allerkleinsten zal er een nanny aanwezig zijn” of “Onze bruiloft is 16+, bedankt voor jullie begrip“. Daarnaast kun je een iets uitgebreidere toelichting opnemen in de ceremoniemeesterbrief. Laat jullie in ieder geval niet verleiden tot discussies hierover: het is jullie dag en jullie bepalen hoe jullie die willen vieren en met wie!

 

Coverfoto: Oliver Li

Foto’s in gallery: cottonbro, Andre Taissin, Rene Asmussen

 

Meer nieuws + blogs